Kontakt

MASNÍ ČERVI

1.1.2015 NOVINKA naše nastrahy, Trvalý odkaz


 

MASNÍ ČERVI

 

 

  • Úspěšné období: celoročně
  • Druhy ryb: všechny
  • Typy revírů: všechny
  • Finanční náročnost: 10-25Kč za kelímek nebo asi 150 Kč za litr

 

Jedná se o larvy různých druhů much. Nazývají se také masňáci, kostňáci nebo bílí červi.
Běžně se prodávájí v rybářských potřebách nebo se dají i pěstovat. K dostání jsou různé barevné variace - červená, žlutá, oranžová. Sám dávám přednost červené.
Napichují se na háčky z tenčích drátků jen za kůžičku, aby nevyhřeznul jejich obsah, viz foto. Lze nastražit jeden nebo třeba 10 kusů na háček.

Průměrná známka: žádná

CHLÉB

1.1.2015 NOVINKA naše nastrahy, Trvalý odkaz

 

CHLÉB

 

 

  • Úspěšné období: léto
  • Druhy ryb: kapr, amur, tloušť, bolen, perlín
  • Typy revírů: stojaté vody
  • Finanční náročnost: skoro nic

 

Chleba je výbornou plovoucí nástrahou jak pro lov z hladiny, tak např. na položenou, kdy je nástraha nadnášena kousek nade dnem.

Ingredience

Stačí několik krajíců pro večerní chytačku. Chléb může být čerstvý, nebo i několik dnů starý. Jinou účinnost budou mít světlejší druhy a jinou tmavé. Stejně tak je rozdíl, jestli nastražíte chleba s kůrkou nebo jen střídku.

Postup přípravy

Kousky chleba lze odřezávat z krajíce nebo ukusovat nebo i odtrhávat. Nařezané kousky drží lépe na háčku, odtrhnuté zase více lákají ryby tím, jak z něj odpadávají malé drobečky.
Velikost nástrahy by měla být úměrná loveným rybám. Pro lov na položenou mohou být kostky velké od 0,5 do 2cm, pro lov z hladiny většinou 1-5 cm (zde záleží také na použité metodě lovu z hladiny).
Velikost háčku odpovída velikosti nástrahy, tedy pro kostky veliké 1 cm bude ideální háček číslo 4, pro 3 cm kostky číslo 1/0 nebo i větší.

Průměrná známka: žádná

CIZRNA Z PLECHOVKY

1.1.2015 NOVINKA naše nastrahy, Trvalý odkaz

 

CIZRNA Z PLECHOVKY

 

 

  • Úspěšné období: léto, podzim
  • Druhy ryb: větší kaprovité ryby
  • Finanční náročnost: 25 Kč za plechovku

 

Jedná se o vařenou luštěninu prodávanou v plechovkách podobně jako hrášek nebo kukuřice určenou pro kuchyňské zpracování do salátů. Chutná kaprům, cejnům a dalším větším kaprovitým rybám.

Zatím jsem ji viděl jen od firmy Bonduelle. Cenu si již nepamatuji, ale asi tak 25 Kč za nějakých 250 g obsahu.

Je o něco menší, než kdybyste si ji uvařili sami ze suché cizrny. Pevnost zrnek je dostačující jak pro napíchnutí na háček, tak pro použití pod háčkem. Nálev je velmi lepivý a aromatický, bez cizích příchutí.

Průměrná známka: žádná

JEČNÉ KROUPY

1.1.2015 NOVINKA naše nastrahy, Trvalý odkaz


 

JEČNÉ KROUPY

 

 

  • Úspěšné období: léto
  • Druhy ryb: cejni, plotice apod.
  • Finanční náročnost: 15 kč/kg

 

Je to typická nástraha pro lov menších kaprovitých ryb na položenou (feeder).
Jsou to oloupaná zrnka ječmene.
Prodává se několik velikostí, nejmenší jsou perfektní na vnadění, větší na chytání.

Postup přípravy

Kroupy nechám alespoň hodinu namáčet ve vodě nebo např. ve vývaru po vaření konopí či boilie. Potom je ve stejné vodě vařím do úplného změknutí, nesmí být po rozkousnutí uvntř suché jádro. Zhruba 10-30 minut podle velikosti. Kilo krup nabude po uvaření na asi 3,5 litru.
Dobře přijímá aroma a barviva, pokud je přidáte do vody před vařením.
Nastražuji na háčky vel. 12 - 8 jedno nebo několik zrnek.

Průměrná známka: žádná

ROHLÍKOVÉ BOILIE

1.1.2015 NOVINKA naše nastrahy, Trvalý odkaz

 

ROHLÍKOVÉ BOILIE

 

 

  • Úspěšné období: léto
  • Druhy ryb: kaprovité
  • Finanční náročnost: kupované kolem 40 - 80 Kč za krabičku

 

Rohlíkové boilie je lisovaná rohlíková kulička navléknutá a svázaná provázkem. Pod provázek se navlékne háček a vlastně pak chytáte s nástrahou pod háčkem, i když se nejedná o klasický "lov na vlas". Chytá se s ním většinou na položenou, ale i na feeder nebo těžší plavanou.
Rohlíkové boilie koupíte v rybářských potřebách nebo si jej můžete vyrobit doma pomocí kleští na rohlík (napařený) a pak navléknout na provázek a usušit, potom provázek rozstříhat a svázat každou kuličku. Před sušením můžete kuličky lehce nadipovat v nějakém aromatu.

Ingredience

Rohlík nebo jiné pečivo (vánočka, dalamánek, graham apod.) a případně nějaké tekuté aroma a barviva.

Průměrná známka: žádná