Kontakt

Průběžný angličák, kluzák



 

Průběžný angličák, kluzák

 

 

 

Obtížnější technika lovu na odhoz s anglickým splávkem

 

  • Kmen: 0,15 - 0,20 mm
  • Návazec: 0,08 - 0,16 mm
  • Nástraha: masňác apod.

Klasická metoda pro lov na větších hloubkách a na větší vzdálenost se zachováním maximální citlivosti a jemnosti. Používá se matchový prut.
Loví se tak většinou na stojatých vodách, zkušenější rybáři i na pomaleji tekoucích vodách.
Nosnost splávku bývá většinou kolem 10+4 gramů, tedy splávek unese 14 gramů zátěže, z čehož 10 gramů již je přichycených ke splávku a další 4 gramy se dávají na vlasec pod splávek. Velmi obecně řečeno (nebrat za slovo, prosím): čím větší první číslo, tím dál nahodíte, čím větší druhé, tím do hlubší vody je splávek určen.

Postup

Na vlasci se vytvoří z bavlnky zarážka, pod ni se navleče skleněný korálek a pak skrz obratlík splávek. Pod ním se vytvoří pevná zarážka, např. zleukoplasti. Tato zarážka by měla být nakonec minimálně 1,5 metru od háčku (klidně i 2,5 metru) . Asi 1m od konce vlasce připevněte olivku a na konci vlasce obratlík pro připevnění návazce. Nad obratlík přichytněte jediný broček o váze asi 0,2 gramu. Splávek pak ve vodě dovažte dalšími broky, které budete přidávat těsně pod olivku, tak, aby vyčníval jen kousek anténky splávku. U obratlíku nechte jen ten jeden broček. Délka návazce je kolem 20-50 cm a nejsou na něm žádné broky.

Průměrná známka: 2,00