Kontakt

HNOJÁCI

 

HNOJÁCI

 

 

  • Úspěšné období: celoročně
  • Druhy ryb: prakticky všechny druhy ryb
  • Typy revírů: všechny
  • Finanční náročnost: Prodávájí se v krabičce za 25 Kč nebo si je můžete nasbírat sami.

 

Středně velká žížala žijící k kompostu nebo starém hnojišti, charakteristická svým silným "pachem".
Je to obzvláště účinná nástraha na cejny a cejnky a další druhy ryb hledající potravu na dně. Účinnost lze zvýšit, přidáte-li je i do krmení, nasekané nebo celé.

Průměrná známka: žádná

ROUSNICE ("DEŠŤOVKA")

 

ROUSNICE ("DEŠŤOVKA")

 

 

  • Úspěšné období: Jaro, podzim; na některé druhy (úhoř, parma, okoun, lín, karas) i v létě
  • Druhy ryb: Úhoř, lín, parma, tloušť, okoun, karas, kapr, sumec, větší bílé ryby, sumeček americký, ježdík
  • Typy revírů: Stojaté i tekoucí, spíše zarostlé vody, pobřežní úkryty, ale i proudy řek.
  • Finanční náročnost: 1 ks = 3, - až 5, - CZK.

 

Žízala, dorůstající běžně 10 - 15, max. 25 cm, široká do 1 cm. Zmasilý kroužek, dlouhý až 1 cm, odděluje kratší, širší hlavovou část v 1/5 až 1/4 těla. Zbytek těla je tenčí, ke konci sploštělý. Má růžově-červené až hnědavé zbarvení, zadní část opaleskuje fialovými odstíny.

Ingredience

VÝSKYT - velmi rozšířená, především v zemědělských oblastech s převládající hnědozemí až černozemí. Preferuje vlhkou, obdělanou půdu, lze ji však nalézt i na běžných trávnících, nivách, v pobřežních partijích s vyšším obsahem vody. Nastane-li suché období, zavrtává se hlouběji pod zem. 
Nemá příliš v lásce kamenité, štěrkopísčité a jílovité půdy.
S oblibou vyhledává úkryty pod většími kameny a jinými překážkami (kusy dřeva, stavebních materiálů apod.)

Postup přípravy

SBĚR ROUSNIC - rousnice je možné sbírat během rytí obdělané či zatravněné půdy, pod výše zmíněnými překážkami nebo za tmy, kdy často vylézají na mokrou či orosenou zeminu a trávu. Ideální je čas kolem půlnoci a později, za deště nebo po dešti. Při intenzivních srážkách mohou i za bílého dne zcela vylézat na povch, např. v parcích, kde se dají sbírat na asfaltkách apod. Při sběru v noci je nutno použít velmi tlumené světlo anebo čelovku s červeným filtrem (žížala totiž červené záření, na rozdíl od běžného světla, nevnímá). Tiše a opatrně postupujte terénem. Spatříte-li rousnici, nečekaně ji jedním prstem přitiskněte k zemi v místě, kde vylézá. Druhou rukou pak s citem, abyste ji nepřetrhli, táhněte za vyčnívající část těla, dokud nepovolí.
NASTRAŽENÍ - je více způsobů: klasické nastražení několikerým napíchnutím na háček do tvaru uzlíku, na úhoře (na háček s delším ramínkem, případně protihroty u lopatky či kroužku, rousnici navléněte po celé délce, může být přetažena na vlasec). "Na kalhotky" - účinné hlavně na úhoře. Části rousnice - na okouny, líny, karasy a vůbec menší ryby. Na sumce se nastražuje víc žížal do "chomáče" a to na velký jedno- či víceháček. Pozor, takové předložení nástrahy je považováno za lov dravců ("smotek červů na víceháčcích"), tudíž je legální od až 16. 6. vč.

Průměrná známka: žádná

MASNÍ ČERVI


 

MASNÍ ČERVI

 

 

  • Úspěšné období: celoročně
  • Druhy ryb: všechny
  • Typy revírů: všechny
  • Finanční náročnost: 10-25Kč za kelímek nebo asi 150 Kč za litr

 

Jedná se o larvy různých druhů much. Nazývají se také masňáci, kostňáci nebo bílí červi.
Běžně se prodávájí v rybářských potřebách nebo se dají i pěstovat. K dostání jsou různé barevné variace - červená, žlutá, oranžová. Sám dávám přednost červené.
Napichují se na háčky z tenčích drátků jen za kůžičku, aby nevyhřeznul jejich obsah, viz foto. Lze nastražit jeden nebo třeba 10 kusů na háček.

Průměrná známka: žádná

 

CHLÉB

 

 

  • Úspěšné období: léto
  • Druhy ryb: kapr, amur, tloušť, bolen, perlín
  • Typy revírů: stojaté vody
  • Finanční náročnost: skoro nic

 

Chleba je výbornou plovoucí nástrahou jak pro lov z hladiny, tak např. na položenou, kdy je nástraha nadnášena kousek nade dnem.

Ingredience

Stačí několik krajíců pro večerní chytačku. Chléb může být čerstvý, nebo i několik dnů starý. Jinou účinnost budou mít světlejší druhy a jinou tmavé. Stejně tak je rozdíl, jestli nastražíte chleba s kůrkou nebo jen střídku.

Postup přípravy

Kousky chleba lze odřezávat z krajíce nebo ukusovat nebo i odtrhávat. Nařezané kousky drží lépe na háčku, odtrhnuté zase více lákají ryby tím, jak z něj odpadávají malé drobečky.
Velikost nástrahy by měla být úměrná loveným rybám. Pro lov na položenou mohou být kostky velké od 0,5 do 2cm, pro lov z hladiny většinou 1-5 cm (zde záleží také na použité metodě lovu z hladiny).
Velikost háčku odpovída velikosti nástrahy, tedy pro kostky veliké 1 cm bude ideální háček číslo 4, pro 3 cm kostky číslo 1/0 nebo i větší.

Průměrná známka: žádná

CIZRNA Z PLECHOVKY

 

CIZRNA Z PLECHOVKY

 

 

  • Úspěšné období: léto, podzim
  • Druhy ryb: větší kaprovité ryby
  • Finanční náročnost: 25 Kč za plechovku

 

Jedná se o vařenou luštěninu prodávanou v plechovkách podobně jako hrášek nebo kukuřice určenou pro kuchyňské zpracování do salátů. Chutná kaprům, cejnům a dalším větším kaprovitým rybám.

Zatím jsem ji viděl jen od firmy Bonduelle. Cenu si již nepamatuji, ale asi tak 25 Kč za nějakých 250 g obsahu.

Je o něco menší, než kdybyste si ji uvařili sami ze suché cizrny. Pevnost zrnek je dostačující jak pro napíchnutí na háček, tak pro použití pod háčkem. Nálev je velmi lepivý a aromatický, bez cizích příchutí.

Průměrná známka: žádná